Σεμινάριο ερμηνείας παλιάς μουσικής Ατενέουμ 2011

Το σεμινάριο αφορά στην ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία της παλιάς μουσικής. Ως ακροατής μπορεί να τα παρακολουθήσει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος. Ενεργό συμμετοχή μπορούν να έχουν προχωρημένοι σπουδαστές ή πτυχιούχοι/διπλωματούχοι.

J.S.Bach
Για εκτελεστές οποιουδήποτε οργάνου και τραγουδιστές. Οι ενεργά συμμετέχοντες μπορούν να παρουσιάσουν οποιοδήποτε έργο του Bach. Θα γίνει διδασκαλία πάνω στα έργα αυτά, ενώ θα υπάρχει και ευκαιρία γνωριμίας με το τσέμπαλο. Παράλληλα γενικά μαθήματα: εκτέλεση και προσθήκη στολιδιών (συνέχεια από το περσινό σεμινάριο), χοροί της ώριμης μπαρόκ σουίτας κ.ά.

Διδασκαλία:
Παναγιώτης Αδάμ, θεωρητικός
Γεράσιμος Χοϊδάς, εκτελεστής ιστορικών πληκτροφόρων

J.Dowland
Για τραγουδιστές και κιθαριστές. Οι ενεργά συμμετέχοντες τραγουδιστές θα πρέπει να έχουν προετοιμάσει ένα ή δύο τραγούδια του Dowland, οι κιθαριστές ένα σόλο και τη συνοδεία ενός τραγουδιού. [*] Θα γίνει διδασκαλία πάνω στα έργα αυτά, ενώ θα υπάρχει και ευκαιρία γνωριμίας με λαουτοειδή όργανα. Παράλληλα γενικά μαθήματα: πρωτογενείς πηγές, ανάγνωση και μεταγραφή ταμπλατούρας, αρχές για το τραγούδι κ.ά.
[*] Όσοι δεν έχουν ήδη κατάλληλο υλικό, μπορούν να βασιστούν στις εκδόσεις John Dowland: Δεκαεπτά τραγούδια για φωνή & κιθάρα και J.Dowland: 23 κομμάτια για λαούτο του Π.Αδάμ.

Διδάσκαλία:
Παναγιώτης Αδάμ, θεωρητικός
Θεόδωρος Κίτσος, εκτελεστής ιστορικών νυκτών, μουσικολόγος
Θεοδώρα Μπάκα, μεσόφωνος

Πρόγραμμα
Παρασκευή 13 Μαΐου 1-4 και 5-9 μμ
Σάββατο 14 Μαΐου 1-4 και 5-9 μμ
Κυριακή 15 Μαΐου 3-7 μμ


Κυριακή 15 Μαΐου 8.30 μμ ρεσιτάλ:

• Πρελούδια και φούγκες Bach και βορειογερμανών συνθετών
Γεράσιμος Χοϊδάς, τσέμπαλο
• Τραγούδια Dowland
Θεοδώρα Μπάκα, τραγούδι, Θεόδωρος Κίτσος, λαούτο

___________________

Περισσότερες πληροφορίες – αιτήσεις συμμετοχής:
Ωδείο ATHENAEUM
Αδριανού 3, 10555 Αθήνα (Θησείο)
τηλ. 210-3211955, 3211949, 3211987